Výživové doplnky áno, pretože potraviny sú dnes nekvalitné 🙁
Čo človek, to názor. Niekto to považuje za skvelý marketingový ťah ako z ľudí vytiahnuť peniaze, iný ich považuje za nevyhnutnosť . Vznik výživových doplnkov bol podnietený viacnásobnými zisteniami, že za posledné desaťročia v potravinách prudko poklesol obsah nutričných látok, ktoré sú pre človeka dôležité. Tento pokles bol a stále je vyvolaný najmä znečisteným životným prostredím a poľnohospodárskou výrobou, ktorá intenzívne využíva pôdu a často používa chemické prípravky na zvýšenie objemu výroby.
Prečo bývajú potraviny nekvalitné?
Potraviny sa často dovážajú zo vzdialených krajín, kde sa pestujú. Aby potraviny vydržali ďaleký transport a dlhodobejšie skladovanie, napr. ovocie a zelenina sa expedujú z týchto krajín nezrelé a chemicky sa ošetrujú. Nezanedbateľný je aj spôsob spracovania potravín. Pečenie, vyprážanie, dlhé tepelné úpravy obsah živín nezvyšujú, práve naopak
Tieto faktory sa významne podpisujú pod klesajúcu kvalitu potravín z rôznych hľadísk. Nutričné zloženie patrí k jednej z najdôležitejších vlastností potravín a práve túto stratu dôležitých látok pre človeka sa snažia do určitej miery riešiť výživové doplnky.
Pozrite si, ako klesala hodnota vitamínov, minerálov a stopových prvkov v potravinách od roku 1985
Dnes v rozvinutých krajinách tvoria významnú súčasť starostlivosti ľudí o seba.
Ak patríte aj vy do tejto skupiny, dôležité je nielen si doplnok zabezpečiť, ale hlavne správne si vybrať. Vyznať sa v tej spleti, kde každý tvrdí, že ten jeho je najlepší, určite nie je jednoduché. Vhodne zvolený doplnok pôsobí nielen preventívne, ale dokáže vyriešiť už existujúce zdravotné problémy nakoľko obsahuje nejakú účinnú, aktívnu zložku, ktorá v tele chýba alebo je jej nedostatok.
Čo si teda všímať a podľa akých kritérií vyberať?
Nakoľko kvalitný bol zdroj, spôsob spracovania, aby produkt ostal živý, nie zničený pasterizáciou, sušením či inou tepelnou úpravou, vysoký podiel účinnej látky, vhodná kombinácia účinných zložiek, aby sa vzájomne dopĺňali a navyšovali tak účinok a produkt, ktorý bude nezávislým inštitútom kontrolovaný a testovaný, či spĺňa všetky náležitosti.
Ak potrebujete zvýšiť príjem minerálov, stopových prvkov, či vitamínov, zvoľte kvalitné produkty. Len 100%-ný produkt Vám dá v dávke 100%-ný úžitok. Najčastejšími živinami, ktoré organizmu chýbajú sú vláknina, vitamíny D, C a B9 (kyselina listová), nenasýtené mastné kyseliny (“dobré tuky a omega 3 nenasýtené mastné kyseliny”), jód, zinok, horčík.