Pre koho sú probiotiká vhodné?

Probiotiká sú neodmysliteľnou súčasťou nielen pri liečbe antibiotikami, ale počas celého roka, či už máte bábätko, ste muž či žena, zdravý či chorý, mladý či starý, športovec či máte sedavé zamestnanie. U každého je opodstatnené  ich užívanie.

Čo sú probiotiká a prebiotiká?

Probiotiká sú správne baktérie pre náš črevný systém a prebiotiká zasa ich potravou. Alebo inak povedané, prebiotiká sú látky, ktoré podporujú rast a životaschopnosť probiotík. Jedným z najdôležitejších prebiotík je vláknina. Črevná flóra je nesmierne zložitá symbióza baktérií a mikroorganizmov, ktorá funguje správne vtedy, ak je v rovnováhe.

Probiotické baktérie sa podieľajú na mnohých fyziologických procesoch.

  • Produkujú vitamín B12, prirodzené antibiotiká, protizápalové látky
  • Podieľajú sa na tvorbe vitamínu B7
  • Podporujú vstrebávanie živín, vápnika, železa a horčíka
  • Produkujú imunitné látky
  • Prispievajú k produkcii kyseliny maslovej, ktorá chráni sliznicu čriev
  • Približne 70 percent buniek imunitného systému sa nachádza v črevnom systéme
  • 85% hormónu šťastia /serotonínu/ sa tvorí práve v čreve
  • Probiotiká sú užitočné aj tým , že priaznivo ovplyvňujú pH v čreve, pomáhajú rozkladať nevstrebané zvyšky potravy, zvyšujú prekrvenie sliznice

Človek má v tráviacom trakte cca 500 druhov mikroorganizmov. Ich správne fungovanie a vyváženosť môže okrem iného narušiť aj nadmerná konzumácia tučného mäsa,  majonézy, sladkostí, nesprávne stravovacie návyky,  nedostatok vlákniny, alkohol, stres a rada liekov- antibiotiká, cytostatiká alebo imunosupresíva…

Ako si správne vybrať probiotiká
Ako si správne vybrať probiotiká

Ich nedostatok súvisí s množstvom ochorení

  • hnačka, zápcha
  • poruchy trávenia, nafukovanie, koliky
  • zápalové ochorenia
  • oslabená imunita
  • kožné ochorenia, akné, ekzém, lupienka, atopia
  • Ulcerózna colitída
  • Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva
  • bakteriálne vaginálne infekcie, zápaly pošvy
  • mykotické ochorenia
  • alergia
  • stres, únava, nervozita
  • depresia, úzkosť…

Kde sa prirodzene nachádzajú probiotiká?

Najčastejším a najznámejším prirodzeným prostredím pre probiotiká sú kyslomliečne výrobky – jogurty, zakysanky, bryndza, kefír, miso, tempeh, kombucha, kyslá kapusta, nakladané uhorky. Nachádzajú sa aj v pivovarských kvasniciach. Samozrejme že ideálne je mať produkty z domácich zdrojov, kde sa dá obsah probiotických kultúr aj naozaj očakávať.  Ale kupovať si jogurty a iné zdroje z markerov s mesačnou zárukou a dúfať, že dostávate do tela zdraviu prospešné baktérie je utópia.

Preto je vhodné dodávať ich do tela vo forme výživových doplnkov. Na trhu je ich však nespočetné množstvo a tak je dobré sa pre ich kúpou trošku zorientovať

Čo si treba teda všímať pri výbere probiotík?

  • počet kultúr a kmeňov / typu lactobacillus, bifidobaterium,…/
  • počet baktérií v jednej dávke
  • spôsob ochrany pred agresívnou kyselinou chlorovodíkovou v žalúdku
  • či sú prítomné prebiotiká
  • vysoký počet baktérií ešte neznamená zaručene správne osídlenie čreva, nakoľko pri nedostatočnej ochrane sa ich do čreva dostane len nepatrné množstvo
  • spôsob skladovania
  • certifikáciu

Pre denné použitie sú najvhodnejšie probiotiká s obsahom CFZ od 0,5 do 1 miliard. CFU=jednotky tvoriace kolóniu. Len malý obsah probiotických kultúr sa dostane do Vášho čreva v bežných tabletách. Preto zvoľte probiotiká zabalené dvojitou mikrokapsuláciou. Takto sa do Vášho tráviaceho traktu dostane väčšie množstvo probiotík, narozdiel od lacnejších výrobkov!

Vyberte si probiotiká, ktoré neobsahujú len bežné probiotické kmene, ale aj tie najvýznamnejšie ako:

  • Lactobacillus acidophilus – podporuje vstrebávanie živín, pomáha pri hnačke a trávení mliečnych potravín
  • Bifidobacterium longum – je jednou z najbežnejších baktérií v tráviacom trakte dospelých. Pomáha udržiavať integritu črevnej steny. Je obzvlášť prospešný pri zachytávaní toxínov, zabraňuje množeniu patogénnych (zlých) baktérií a posilňuje imunitu.)
  • Bifidum Bifidobacterium – je nevyhnutný pre normálne trávenie mliečnych výrobkov. To je obzvlášť dôležité, v období starnutia, pretože naša prirodzená schopnosť stráviť mliečne výrobky starnutím klesá. B. bifidum umožňuje lepšie využitie živín prijatých z potravy, pretože má schopnosť rozložiť komplexné sacharidy, tuky a proteíny na jednoduchšie zložky (ktoré telo využije efektívnejšie
  • Lactobacillus plantarum – zastavuje rast a množenie baktérií, stimuluje sekréciu hlienu (vytvára na povrchu epitelu ochrannú vrstvu), reguluje peristaltiku, stimuluje imunitný systém, zúčastňuje sa aj na obrane pred prenikaním toxínov do tela cez črevo
  • Streptococcus thermophilus – podporuje produkciu laktázy a tým zlepšuje trávenie mlieka a mliečnych výrobkov

A aby toho nebolo málo, tak ani informácie uvádzané na jednotlivých probiotikách nemusia byť úplne pravdivé a chudák zákazník plať… Pre čiastočné nakuknutie do tejto problematiky, prikladám link na nezávislý test probiotík, ktorý bol uskutočnený u našich českých susedov. Množstvo z testovaných produktov poznáme aj na našom trhu.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/213452801080514/0/41425-probiotika/

Vyberte si správne probiotiká a postarajte sa o vaše črevá! Sú základňou pre imunitný systém. Dodajte im kvalitnú muníciu pre boj s chorobami.

Produkty súvisiace s témou článku:

Aké sú tie správne probiotiká?