Chutný, nenáročný, domáci chlebík zo špaldy, ktorý zvádne každý. Zdravá alternatíva pečiva. Nie polotovar, ktorý sa už na druhý deň nedá konzumovať a ktorý je navyše plný konzervantov.
Suroviny:
- 1 hnček špaldová múka celozrnná hladká
- 2 hrnčeky špaldová múka hladká
- 1 hrnček teplá voda
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1ČL soli
- semienka podľa chuti – rasca – cesnak – bylinky…
Postup:
Droždie rozmrvíme do 1dcl vlažnej vody s 1 ČL cukru. Necháme nakysnúť.
Medzitým si múky preosejeme do nádoby, pridáme soľ a pochutiny podľa vlastného gusta. Ja si ich striedam a raz je chlebík s rascou, raz z bylinkami, inokedy s cesnakom. Rovnako striedam príchute morských solí a tak mám zakaždým iný chlebík.
Do zmesy vylejem nakysnuté droždie, cca 10 min rukou miesim až sa spojí do jednej hladkej hmoty, ktorá sa po stranách odlepuje od misky a mierne bublinkuje. Prikryjem a nechám hodinu nakysnúť.
Hotové vyklopím do vymastenej a múkou vysypanej misky na pečenie, pečiem cca 50min na 180°C. Prípadne použijem pekáreň chleba a program pečenie.
Podávame s čím ide na chuť 🙂
Dobré chutnanie.
Morská Soľ – Soľný Kvet Olivas Negras, Flor de Sal d’Es Trenc
Morská Soľ – Panenská Morská Soľ Vegetal, Flor de Sal d’Es Trenc