Koľkí z nás či našich detí vedia, čo je to bezproblémové trávenie, pravidelné, dennodenné vyprázdňovanie? Že telo funguje akosi automaticky a netreba sa nad tým ani zamýšľať?

By ste sa čudovali, no nie je to až taká samozrejmosť. Dospelí majú kopec iných starostí a nemajú kedy nad takými „malichernosťami“ rozmýšľať a deti k tomu tiež nevedieme. Veď telo si to zariadi. No keď už to nejaký čas hapruje a blbo sa cítime, možno spozornieme.

lower-right-abdominal-pain-21

Vedeli ste, že pravidelná, formovaná stolica je to jednou zo známok dobrého zdravotného stavu?

Pár faktov na zamyslenie.

Kedysi sme žili tak, že ľudia užívali prevažne doma vypestovanú a vychovanú stravu, ktorá mala reálnu hodnotu a živiny. Ich hlavnými zložkami boli strukoviny, zemiaky, kyslú kapustu, doma upečený chlebík. Mlieko a produkty z neho, ktoré pochádzali z domácej produkcie, a v ktorých sa reálne nachádzali prospešné probiotické kultúry, občas mäso. Jabĺčko či hrušku odtrhli zo stromu a skonzumovali bez toho, aby ich ošúpali. Nebolo toľko druhov jedla. Ľudia fyzicky pracovali a hýbali sa väčšiu časť dňa. Od smädu mali vodu zo studne, nie kolu či farebné tekutiny. Toaleta bola za domom, v zime tam bola reálne zima a tak telo vedelo, za akým účelom tam prišlo. Nie čítať noviny či pozerať aktuálne FB príspevky. A tak ľudia denne, bez toho aby to museli vedome riešiť, šli na veľkú potrebu, neboleli ich žalúdky, nemali pocit nafúknutia, „ťažkého“ tela.

A čo dnes? Konzumujeme prevažne polotovary, varenú stravu, zdrojom potravy sú nám supermarkety, ktoré sú s radosťou 24 hodín denne, 7 dní v týždni a 365 dní v roku  k dispozícii. Či si spomenieme na jahody v decembri, vodu s farbou kaki, bagetu čo sa týždeň nepokazí, jogurt s mesačnou zárukou, „čerstvé“ mrazené pečivo od výmyslu sveta či banány, ktoré precestujú tisíce kilometrov. Všetko máme a netreba vynaložiť žiadnu námahu, len po tom siahnuť. Chute od výmyslu sveta, jedna lákavejšia ako druhá. No kto by tomu odolával? Pracujeme v kancelárii, kde jediný pohyb ktorý vynakladáme, je s myšou po stole. Okrem troch káv vypijeme asi pol litra koly. Domov prídeme prevažne psychicky vyčerpaní, dáme si dobrú večeru, na nejakú pohybovú aktivitu už nemáme silu a tak sadneme pred telku s miskou chipsov. Takto fyzicky „zmorení“ ideme spať. A zajtra odznova. Po čase sa začneme diviť, že opasok treba povoliť, že na veľkú potrebu ideme s ťažkou biedou raz za dva-tri dni. A aj keď ideme, tak je to celá procedúra. Preháňadlá, sušené slivky, jedna moja známa sa naučila kvôli vyprázdnovaniu fajčiť…

Je dôležité, aby naše trávenie bolo v poriadku, črevá boli priechodné a čisté. Cez črevnú stenu sa do tela totiž vstrebávajú dôležité látky, vitamíny a minerály.

Čo sa v organizme deje, ak to tak nefunguje?

Spomalený prechod tráveniny črevom spôsobuje porušenie normálnych funkcií čreva, vznikajú hnilobné a kvasné procesy. Je to najmä vďaka vysokému podielu mäsa, mliečnych výrobkov, jednoduchých cukrov a najmä nevhodnej kombinácii potravín a naopak nedostatočnému osídleniu čreva priaznivými mikrooganizmami. Stagnácia stolice má za následok, že toxické látky či už v plynnej alebo tekutej podobe sa spätne vstrebávajú a zaplavujú celý organizmus.

Dnes už vieme, že väčšina chronických, ale aj akútnych ochorení má priamy súvis s chorým a nefunkčným črevom.

Či už je to zápcha, nafukovanie, bolesti brucha, hlavy, chrbtice, kožné problémy, poruchy imunity, obezita, jediným spoločným menovateľom môže byť práve choré črevo.

Ako má vyzerať „zdravá“ stolica?

  • Farba. Má mať tmavohnedú farbu, a to kvôli produktom žlči. Žlč je nevyhnutná pre proces trávenia tukov. Prítomnosť inej farby, môže znamenať zmenu zdravotného stavu.
  • Zápach. Stolica zapácha, a tak je to správne. Nepríjemný zápach je dobrým znamením, že vaše črevá osídľujú baktérie, ktoré tvrdo pracujú, aby ste boli zdraví. Avšak stolica, ktorá má veľmi silný, abnormálny zápach, môže byť známkou choroby.
  • Konzistencia. Ideálna konzistencia je tvaru klobásy, či hada, s hladkým, nezriedka hrudkovitým povrchom.

Hlavné faktory zodpovedajúce za nefunkčné črevo sú nasledovné:

  • vysoký podiel jednoduchých cukrov, múčnych produktov a mäsa v strave
  • nesprávna kombinácia pokrmov
  • hltavé jedenie, nedostatočné prežúvanie jedla
  • nízky obsah vlákniny v strave
  • nedostatočný príjem tekutín
  • minimálna fyzická aktivita
  • nedostatočné osídlenie čreva prospešnými baktériami
  • stres
  • lieky

Samozrejme sú aj rôzne ochorenia a poruchy, ktoré majú súvis s upchatím čreva, to je však v minimálnom zastúpení a patria do rúk lekára.

Poďme sa pozrieť na konkrétne kroky, ktorými dosiahneme funkčné črevo:

  • Pitný režim – telo dospelého človeka sa zo 60% skladá z vody, u detí je to ešte viac. Voda umožňuje vstrebávanie živín, podieľa sa na chladení organizmu, vylučovaniu škodlivín a ďalších dôležitých funkciách. Ideálny príjem vody u dospelého človeka je hmotnosť /kg/ x 0,035ml = denná potreba tekutín v litroch. Samozrejme platí, že ideálna je čistá voda

voda_pohar-503×434

 

 

 

 

 

 

  • Pravidelná strava s dostatočne dlhým časom na jedenie a prežúvanie. Nejedzte hltavo, v behu, po drobných sústach a neustále. Na jedlo si urobte čas, v kľude si ho vychutnajte, dostatočne prežujte a po takomto jedle neprijímajte ďalšiu stravu skôr ako za tri hodiny. Najhoršie čo môžte urobiť, je sústavné, nekontrolované zobkanie
  • Vláknina je nestráviteľná časť potravy, ktorá prechádza črevom bez zmeny. Svojou prítomnosťou však podporuje pohyby čreva, viaže na seba vodu, zmäkčuje jeho obsah a uľahčuje jeho vylúčenie. V čreve sa správa ako taká „kefa“. Obsahujú ju v prirodzenej forme strukoviny, listová a koreňová zelenina, ovocie, otruby, semiačka, obiloviny. Na Slovensku pretrváva nízka spotreba ovocia, zeleniny a strukovín, celozrnných pekárskych výrobkov, čo má za následok nízky príjem potravinovej vlákniny. Ako to vyriešiť? Tu je chutný, dokonca čokoládový tip 🙂

LR LIFETAKT Fiber Boost Nápoj v Prášku

  • Správna poloha pri vyprázdňovaní robí svoje. Takto by mala vyzerať:

Nácvik defekačného reflexu

  • Fyzická aktivita je nevyhnutnosťou. Samozrejme je na vás, akú si zvolíte. Mojim odporúčaním je dennodenná prechádzka na čerstvom vzduchu v rýchlejšom tempe, ktorá naštartuje peristaltiku, trávenie a vyprázdňovanie.
  • Probiotiká. Štruktúra čreva a jeho bakteriálne zloženie je rozhodujúce pre náš normálny a kvalitný život, takže starostlivosť o to, aké máme v čreve baktérie, je naozaj namieste. Črevná mikroflóra je tvorená miliardami baktérií. Tieto baktérie v čreve žijú a spracovávajú potravu. Narušenie črevnej mikroflóry a prevaha škodlivých baktérií má zlý vplyv nielen na trávenie, ale aj na celkové zdravie človeka. Správna mikroflóra nás chráni pred mnohými infekciami a toxickými látkami. Pomáha optimalizovať funkciu čriev.  Správne baktérie nájdete napríklad v jogurte, kefíre, kyslej kapuste, podmaslí, kombuche, nakladaných uhorkách, niektorých druhov syrov. No na mieste je v prvom rade pôvod týchto potravín. V jogurte s mesačnou zárukou či umelo vyrábanom podmaslí ich nenájdete. Preto je na mieste dopĺňať probiotiká cez potravinové doplnky. Tu je však na mieste vedieť, ako si tie správne probiotiká vybrať a od čoho závisí ich účinnosť. Pre zorientovanie sa v problematike probiotík, vám poslúži nasledujúce video.

Pro 12 Kapsule Probiotiká

  • Vylúčte zo stravy biely chlieb a pečivo, obmedzte príjem banánov, silného čierneho čaju, bielej ryže
  • Nezadržiavajte stolicu. Akonáhle pocítite potrebu, neodkladajte návštevu toalety
  • Choďte na toaletu denne a v pravidelnom čase
  • Vyhýbajte sa preháňadlám /laxatívam/. Tie síce dokážu priniesť rýchlu úľavu, no pre telo v konečnom dôsledku nie veľmi prospešnú. „Preháňadlá v dôsledku nesprávneho užívania vždy prinesú viac škody ako osohu,“ potvrdzuje gastroenterológ a hepatológ MUDr. Marián Oltman, PhD. „Tie, ktoré sú založené na chemickom ovplyvňovaní motility – hybnosti čreva, nakoniec vedú k takému rozvratu motility, že návrat k pôvodnému vzorcu správania sa čreva nie je možný. Naozaj treba varovať pred nadmerným užívaním laxatív, ktoré nie sú na prírodnej báze…“

„So správne fungujúcim črevom je to ako s autobusom plným dobrých ľudí – vagabund už doň nenastúpi,“ dodáva s úsmevom MUDr. Marián Oltman.