KLÍČKY

Priazdnivé účinky klíčkov sú známe už z dávnych čias. Schovávajú v sebe vysoký podiel vitamínov, minerálov, proteínov, antioxidantov. Priepievajú nielen ku správnej funkcii orgánov, ale pôsobia preventívne, liečebne aj regeneračne na organizmus.

Dlhé roky boli klíčky pre mňa potravina, ktorej som nie a nie prísť na chuť.
No a dnes si naopak neviem bez nich predstaviť svoj každodenný jedálniček.

 

ČO JE NA NICH TAKÉ ÚŽASNÉ?

  • sú zdrojom antioxidantov a alkalizujú organizmus
  • pravidelným užívaním posilňujete imunitný systém
  • skvele pomáhajú pri detoxikácii organizmu
  • sú ľahko stráviteľné, čím zabezpečujete správne trávenie
  • výborný zdroj nasýtených mastných kyselín
  • super zdroj vlákniny-sú bohaté na chlorofil
  • veľmi dobrý zdroj vitamínov
  • plné veľkého množstva minerálnych látok
  • vynikajúci zdroj proteínu
  • super potravina, ktorá má liečivé a regeneračné účinky napríklad pri liečbe cukrovky, cievnych ochoreniach i poruchách metabolizmu.
  • sú nízkokalorické
  • lacné
  • rastú v ktoromkoľvek období a podnebí
  • nepotrebujú pôdu, netreba ich plieť
  • stačí minimum slnečných lúčov
  • zaberú málo priestoru
  • za pár dní niekoľkonásobne zväčšia svoju veľkosť

Pri minimálnych nákladoch dosiahnete maximálny efekt.

Medzi najpoužívanejšie sa zaraďujú šošovica, mungo fazuľa, semienka reďkovky, hrach, cícer, lucerna, ovos, jačmeň, pšenica, pohánka, grécke semeno, ale aj horčičné a sezamové semienko, slnečnica, či sójové bôby.

 

Pestovanie

Niekto používa sklenú misu, gázu, vatu, niekto zasa pohár na zaváranie. Mne sa osvedčil takýto jednoduchý, no pre mňa nenahraditeľný pomocník za pár eur.

Klíčky jednoducho nasypem, 2x do dňa prepláchnem a za 3-4 dni sú hotové. Dokonca vodu zo zbernej nádoby použijem na kvietky v byte.

Využitie klíčkov

Ich využitie v kuchyni môže byť pestré a rôznorodé. Ako súčasť studenej kuchyne do šalátov, nátierok, kaší či jogurtov. Viete použiť do smoothie, ovocných, zeleninových či mliečnych kokteilov. V teplej kuchyni odporúčam pridávať už do hotových jedál, prípadne úplne na konci varenia, aby nestratli svoju výživovú hodnotu tepelnou úpravou.

ČÍTAJTE:  12+ rád ako otehotnieť, problémy s otehotnením

Fantázii sa medze nekladú.

Dobrú chuť