Anémia alebo chudokrvnosť. V poslednej dobe sa takmer denne stretávam s touto problematikou.
Čo to vlastne anémia je?
Je to nedostatok červeného krvného farbiva, hemoglobínu a následne aj kyslíka, ktorý pomáha distribuovať ku tkanivám.
Príčin anémie je celá rada. Od chronických strát krvi pri vredoch, cez poruchy vstrebávania železa, pri silnej menštruácii či rýchlom raste v puberte. No najčastejšou príčinou ochorenia býva nedostatok železa, kyseliny listovej, vitamínu B12 a z toho sa odvíjajúcej poruchy krvotvorby. Trpieť ňou môžu deti, teenageri, ženy či muži.
Ako sa anémia prejavuje?
Bledosť,únava, nechutenstvo, bolesti hlavy, búšenie srdca, dýchavica, zvýšená chorobnosť, spavosť, závraty, predráždenosť, padanie vlasov, lámavé a krehké nechty, ústne kútiky, studene ruky a nohy,…
Stretávam sa s ľuďmi, ktorí tento problém riešia týždne, až roky.
Liečia sa, radia, skúšajú rôzne “zaručené” recepty a výsledok nie a nie prísť. Sama som tým trpela verte či nie, úctyhodných 20 rokov a tak viem o čom hovorím.
Takže ako sa zbaviť anémie?
Jej liečba samozrejme závisí v prvom rade od typu a príčiny anémie. Ja sa budem venovať tým najčastejším, kedy organizmus trpí nedostatkom železa, kyseliny listovej a vitamínu B12.
Ako tieto zložky doplniť zo stravy?
Potraviny bohaté na železo:
- riasy
- pivné kvasnice
- hovädzie mäso, červené mäso mladých zvierat
- cvikla
- žihľava
- marhule, čerešne, čučoriedky, čierne ríbezle, jahody, maliny
- pohánka, pšeno, proso
- tmavozelená listová zelenina
- strukoviny
- sušené ovocie, orechy
- tymián
Potraviny bohaté na vitamín B12:
- mäso, vnútornosti, pečeň, hydina, ryby
- mliečne výrobky, syry, vajcia
- droždie
- sója
- kyslá kapusta
Potraviny bohaté na kyselinu listovú:
- strukoviny (fazuľa, hrach)
- listová zelenina, špenát, brokolica
- pečeň
- pomaranč, avokádo
- droždie
Absorpcia železa v črevách je do vysokej miery ovplyvnená vitamínom C,
preto by ste spolu s potravinami bohatými na železo mali prijímať aj také, ktoré obsahujú vitamín C. Medzi také patria čučoriedky, kiwi, pomaranč, grep, brokolica, paradajky, jablká, kel, červená paprika…
Lenže čo s kvalitou dnešných potravín a takmer nulovým obsahom živín v nej?
Ak máte kvalitný, domáci zdroj, je to super a efekt môže byť naozaj markantný. Lenže 90% populácie takýto zdroj nemá a nakupuje v supermarketoch, kde je kvalita potravy diskutabilná.
Pre predstavu ako sa zmenila kvalita potravín, nakoľko sú pre nás ešte zdrojom vitamínov, minerálov či spomínanej kyseliny listovej, prikladám tabuľku.
Takže čo teraz?
Ani pestrá strava (ochudobnená o aktívne zložky vďaka spracovaniu potravín) nedokáže zabezpečiť požadované množstvá živín pre organizmus.
Tu vidím jednoznačnú cestu ako doplniť do organizmu chýbajúce železo, kyselinu listovú, vitamín B12, vitamín C a mnoho ďalšieho pomocou potravinových doplnkov.
Potravinové doplnky pomôžu organizmu tým, že doplnia aktívnu a účinnú látku, ktorá mu chýba a dokážu tak mnohokrát vyriešiť nevyriešiteľné.
To bol aj môj prípad. V strave som sa zamerala na zvýšený prísun potravy s obsahom spomínaných látok, lekár mi opakovane predpísal lieky s obsahom železa a efekt nikde (teda ten žiadúci myslím). Zato nežiadúcich bol dostatok. Bolesti žalúdka, nevoľnosť, zápcha, nauzea. Uznáte že kvalita života sa mi veľmi nezvýšila.
Čo myslíte prečo to nefungovalo?
Do tela som jednoducho dodávala synteticky vyrobený produkt, ktorý je telu cudzí, nevie z neho vyťažiť čo potrebuje, dokonca navyše dodáva nepotrebné, konzervačné látky, ktoré sa v organizme ukladajú a nevie si s nimi poradiť.
Takže ak výživový doplnok, jednoznačne prírodného charakteru, ktorý je živý (teda nie pasterizovaný, sušený a pod.), kde kvalita je merateľná a kontrolovaná, ktorý čerpá z kvalitných zdrojov a v ktorom je zohľadnená nutná symbióza jednotlivých zložiek.
A presne taký som našla a vyriešil za 4 mesiace niečo, čo nešlo vyriešiť 20 rokov a anémia bola fuč. Ako bonus som však dostala mnoho ďalšieho a prospešného pre organizmus.
- dodal mi do tela takmer 200 živín vďaka obsahu aloe vera gélu
- spomínané železo, kyselinu listovú
- vitamíny skupiny B, ktoré sú nenahraditeľné pre nás mozog a nervový systém
- antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré sú spúšťačom mnohých civilizačných ochorení ako vitamín E, chlorofil, resveratrol, zelený čaj, selén
- energiu v podobe L-Karnitínu, Q10, cholínu…
Výsledkom bola nielen úprava hodnôt červeného farbiva a trvalé vyriešenie anémie, ale telo dostalo dávku živín, ktoré ho ochránili pred oxidačným stresom a následne civilizačnými chorobami, podporila sa funkcia mozgu, koncentrácie, pamäte a sústredenia sa, telo sa dostalo do harmónie a psychickej pohody, bolo vitálne, s množstvom energie, skrátka konečne sa cítilo FAJN.